Digitala sportspel

Spel och sport är två områden som med åren och till stor del tack vare internet, har växt allt närmare varandra. Förutom att man kan spela på matcher inom olika sporter så finns det en mängd olika digitala spel där sporten har en central plats. Under åren har flera olika varianter utav sådana spel släppts, men de som företaget EA Games lanserat har inom de flesta områdena erövrat marknaden totalt.

När man talar om konsol- eller datorspel med fotboll i fokus så är tveklöst spelet FIFA det som många först kommer att tänka på. Den första utgåvan kom 1993 och har efter det släppts i en ny variant inför varje ny säsong. Här kan du spela som ditt favoritlag och ställa dem mot andra tuffa klubb- eller landslag ifrån hela världen. De klubbar som finns med att spela som i FIFA kan du bland annat följa i verkligheten när de antingen spelar i sina inhemska ligor, eller i de internationella ligorna som Europa League eller Champions League. Förutom europeiska ligor kan du även spela med klubblag ifrån Amerika och Asien. När man lanserade 2016 års variant utav spelen var det en stor nyhet att flera damlandslag hade fått ta plats här, bland annat det svenska.

Ett ytterligare sportrelaterat spel utav EA Games som även det gjort stor succé är NHL som släpptes i sin första upplaga redan 1991. En ny upplaga utav spelet har släppts inför varje säsong sedan dess och har med jämna mellanrum förnyats med olika inslag som håller spelet uppdaterat. Bland annat uppdaterar man alltid laguppställningarna i takt med att nya spelare skriver på kontrakt för klubbarna. Spelarnas utseenden i spelen liknar deras verkliga och därmed kan även dessa förändras från år till år. Sedan ett par år tillbaka kan du inte bara spela med lag ifrån den amerikanska högstaligan, utan även ifrån den svenska högstaligan SHL såväl som många andra europeiska ligor. Dessutom kan du välja att spela som några utav världens bästa landslag, där spelarna uppdateras från år till år på samma sätt som för klubblagen.

Tävla i NHL och FIFA
Det är inte ovanligt att turneringar arrangeras i de två spelen, där du kan få chansen att ställa dina spelkunskaper på prov mot andra spelare. Gällande fotbollsspelet är samarbetet mellan EA och fotbollsförbundet FIFA så pass nära att man till och med har startat ett världsmästerskap i spelet, varifrån man kan kvala sig in genom att spela online mot andra spelare. De som slutligen kvalificerar sig till slutspelet får resa till en förutbestämd destination där man inför en stor publik gör upp om titeln.