E-gaming – en liten historik

Historien bakom E-gaming

E-gaming, eller e-sport som man även kallar det i Sverige, är egentligen inte något nytt påhitt. Man kan säga att e-sportens era inleddes under senare delen av 1980-talet. På den tiden var det arkadspelen som gjorde sitt intåg. Man kom då på att man kunde tävla i data-spel. Då delade man upp sig i olika lag och skapade på så vis tävlingar.

1988 kom spelet Netrek. 1993 utnämnde Wired Magazine spelet till ”det första online-sport-spelet” på marknaden. Det var i vilket fall som helst det första spelet där spelarna kunde ingå i lag och använda sig av öppna spelservrar, för att kunna hitta aktiva spelare på nätet. Användarinformationen kunde även dokumenteras här för att ett rankningssystem skulle kunna skapas. Något som också var revolutionerande var att de använde sig av asymmetrisk kryptering. Tack vare det kunde inte modifierade klienter utnyttja sådant som ”auto-aim” och dylikt. Detta spel gjorde sådan succé, att man idag kan säga att det är det äldsta internetspel som fortfarande faktiskt spelas.

1990 anordnade Nintendo det första världsmästerskapet i arkadspel. Den lyckliga vinnaren gick hem med en spelkassett i silver. Detta mästerskap anordnades även 1994.

Australien var först ut med att sända e-sporttävling på TV. Programmet hette A*mazing, och gick ut på att två barn fick tävla mot varandra i Nintendospel.

1993 släpptes ett nytt spel till PC som snabbt blev en succé. Nu pratas det självklart om, det än idag populära, spelet Doom. Detta blev väldigt populärt bland de som ville spela mot andra i spelet. Succén höll i sig, så redan efter ett år släpptes Doom 2. Microsoft anordnade då samtidigt en turnering i Richmond, Virginia, där spelarna möttes. Denna tävling vanns av Dennis Fong, som blev den första pro-gamern i världen. Han vann också vid ett senare tillfälle, närmare bestämt 1997, Quake-turneringen. Det lyxiga förstapriset i den tävlingen var en Ferrari 308.

Man kan säga att det var så här som det hela började. Populariteten steg fort och än idag håller intresset i sig och bara ökar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *