Fokus på e-sport i Sverige

E-sport är ett samlingsord för många olika sporter inom genren elektroniska spel. Alla tävlingar som med hjälp av spelkonsoler eller datorer genomförs räknas in i den kategorin. Från början kommer uttrycket från Sydkorea. Det var arrangörerna av World Cyber Games bland annat som myntade det uttrycket. Dock har detta nu spridit sig under det senaste decenniet och har nu blivit ett globalt använt uttryck. Tyvärr så finns det inte så mycket statistik och seriösa undersökningar runt e-sporter idag. Det man dock vet är att de svenska webbplatser som har fokus på e-sport är en samlingsplats för många spelare.

Exempel på svenska webbplatser med e-sport:

  • PlayZeek.se – enligt dem själva så har deras Counter Strike portal över 300 000 medlemmar. (Detta var dock år 2010)

Tyvärr kan det inte uppdateras mycket mer fakta om PlayZeek, då sidan lades ner för gott år 2014.

  • Fragbite.se – en av nordens största webbplats som samlat datorspel och e-sport. Sidan grundades av bröderna Tomas och Filip Hansson år 2002. André Åkerblom är chefredaktör på Fragbite sedan 2012.

Fram till 2011 ägdes Fragbite av Bite Online Media AB, men den 13:e januari samma år kom tillkännagivandet att Nyheter 24 AB hade köpt upp webbplatsen.

Enligt KiaIndex har besökare och användare ökat markant genom åren. År 2010 hade sidan 69 814 olika besökare per vecka. Går man fram till 2012 har besökarna ökat som till så många som 97 010 besökare per vecka. I april 2010 hade sidan hela 235 000 registrerade medlemmar.

Stort fokus på denna sida har varit ända från start (och även idag) spelet CS (Counter Strike). De erbjuder tjänsten CS-tipset som är en vadslagningsspeltjänst. Där kan spelarna satsa på matcher, främst inom CS, och de fem som har bäst poäng i slutet av månaden får sin status ändrad till Hall of Fame.

Som ni förstår är intresset stort världen över inom e-sporter. Så är du själv en gamer och vill fördjupa dig ytterligare inom exempelvis CS, testa på att börja betta eller gå med i grupper. I forum och sidor hittar du lätt likasinnade personer, och nöjet blir då komplett.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *