Gaming – vad är det?

Gaming är det engelska ordet för spelande. Detta är ett ganska brett ämne och kan i sin tur delas in i e-gaming och vanlig gaming. Skillnaden är att e-gaming idag är den största varianten och då pratar vi om elektroniskt spel. Med tv-spelkonsolernas och datorernas intåg inleddes denna stora era av elektroniskt spel.

När det gäller gaming är nog det första som dyker upp i huvudet onlinespel. Då spelar man mot andra personer över internet. Men det finns även många andra spel, såsom vanliga datorbaserade spel till exempel Sims, Super Mario, Quake och många fler.

Dock kan gaming vara så mycket mer. Detta kan även innebära att man bettar på spel, rollspel med flera. Rollspel var något som blev mycket populärt under 1990-talet och då spelades detta utan dator. Då hade man spelkort med olika karaktärer som man skulle bygga en historia kring. Man skulle kunna säga att denna typ av gaming faktiskt innebär en större social del än många av de gaming-varianter som utövas idag.

Idag är det mycket populärt att som sagt spela över internet, så kallade onlinespel. I detta fall kan även dessa utgöra en viss social bit. Många gånger används olika chatt-program under tiden man spelar, det vill säga att antingen pratar man med de andra spelarna via ett head-set, annars så kan man skriva meddelanden till varandra. Det går ut på att man antingen samlas över nätet i olika lag och spelar sedan mot varandra. I vissa fall spelar man ensam mot andra också. Exempel på populära onlinespel är bland annat World of Warcraft, Counter Strike och Quake. Dock kan man spela så enkla spel som luffarchack mot varandra på nätet idag.

Några av de största gamingföretagen idag är Nintendo (som varit ledande i många år), Playstation och X-box. Dessa företag levererar nya spel konstant. Tack vare denna uppsjö av spel, så finns det alltid något som passar för de flesta åldrar. Sammanfattningsvis kan man säga att Gaming är all typ av spelande, oavsett om det är elektroniskt eller klassiska brädspel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *