Stora tävlingar inom E-sport

Tävling är något som människor har ägnat sig åt sedan tidernas begynnelse. Alla sysselsättningar som går att omvandla till tävling, görs det också. Sporter blev tidigt till tävlingar och sedan följde även spel med. Dock har inte spel godkänts som sport tidigare, det är först på senare tid som det har börjat användas som sportterm. Idag arrangeras mängder tävlingar inom elektrisk sport. Denna del kommer att ta upp de mest kända och internationella tävlingarna.

  • Dreamhack Open – Det svenska Dreamhack arrangerar dessa turneringar i Sverige, Ryssland, Spanien och Rumänien. Oftast är detta inriktat på CS (Counter Strike).
  • Fragbite Masters – Denna turnering anordnas av Fragbite.se och Nyheter24-gruppen. Detta är en av de största online-turneringarna i Skandinavien. 2015 hölls den fjärde säsongen i spelen Starcraft II och Counter Strike. Prissumman låg då på över 600 000 SEK.
  • Electronic Sports World Cup – Denna turnering hålls i Frankrike. Första gången den anordnades var år 2000. Spelarna måste kvalificera sig för denna turnering genom nationella kvalificeringsturneringar.
  • Intel Extreme Masters – Första säsongen spelades 2006/2007. Prissumman år 2011 låg på så mycket som totalt 400 000 dollar. 2012 hölls den sjätte säsongen och hade en prissumma på 635 000 dollar. Spelen som gällde då var Counter Strike, League of Legends och Strarcraft II: Wings of Liberty.
  • Major Leaugue Gaming – Denna liga startades 2002 i Nordamerika. Den går av stapel i USA och Kanada och det är även därifrån de flesta deltagare kommer.
  • World Cyber Games – Det var i Seoul år 2002 som den första turneringen spelades. Den sista var i Kina 2013. Evenemanget var den första stora e-sportturnering som var global. Samsung och Microsoft backade upp detta evenemang som även kallades för e-sportens OS.
  • The International – Detta är en årlig internationell turnering i Dota 2. Turneringen är känd för dess höga prissumma.

Detta är de mest kända turneringarna, men det finns fler lokala versioner av dem. Något som många tävlande har insett är även att det ligger stora summor i prispotten. Tävlingarna kan därigenom låta spelarna kombinera nöje med att samtidigt tjäna pengar på sin hobby.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *